Εικονική Περιήγηση στην Ακρόπολη

Ακρόπολη. Άποψη από την Πνύκα

Ακρόπολη. Άποψη από την Πνύκα

Άποψη του Ερέχθειου από τα Νοτιοδυτικά

Άποψη του Ερέχθειου από τα Νοτιοδυτικά

Η ανυπολόγιστη καλλιτεχνική και ιστορική αξία των μνημείων της Ακρόπολης των Αθηνών, του μοναδικού σε λαμπρότητα συνόλου που δημιούργησαν οι Έλληνες τον 5ο π.Χ. αι., αναγνωρίζεται από ολόκληρο τον κόσμο. Τα μνημεία της Ακρόπολης αποτελούν δημιούργημα της Αθηναϊκής Πολιτείας ως έκφραση ευλάβειας προς την Αθηνά, την προστάτιδα θεά της πόλης. Οικοδομήθηκαν τριάντα χρόνια μετά την πυρπόληση και τη λεηλασία του ιερού της κατά τους περσικούς πολέμους, όταν ο Περικλής, ένας χαρισματικός Αθηναίος πολιτικός, σε μια μοναδική συγκυρία ευνοϊκών προϋποθέσεων, συνέλαβε το μεγαλόπνοο σχέδιο της ανασυγκρότησής του.

Τα τέσσερα απαράμιλλης ομορφιάς οικοδομήματα που κτίστηκαν τότε στο βράχο της Ακρόπολης, ο Παρθενών, τα Προπύλαια, το Ερέχθειον, ο ναός της Αθηνάς Νίκης εξέφραζαν την καλλιτεχνική βούληση των πολιτών μιας πόλης που είχε κατακτήσει όχι μόνο την ηγεμονία της Ελλάδας, αλλά και τα πρωτεία στον πολιτισμό όλης της αρχαιότητας. Κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από λευκό μάρμαρο, με την απαράμιλλη τελειότητα της κατασκευής τους τα μνημεία αυτά έγιναν αντικείμενο μεγάλου θαυμασμού ήδη από την αρχαιότητα και επηρέασαν βαθύτατα τα μεταγενέστερα αρχιτεκτονικά μνημεία.

Για το λόγο αυτό πρέπει ως ιστορικές μαρτυρίες να διατηρηθούν και να παραδοθούν στις επόμενες γενιές στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης των Αθηνών, φυσικό ορόσημο της αθηναϊκής τοπογραφίας, μέσα από τις διαρκείς μεταμορφώσεις του (χώρος κατοίκησης, ιερό, φρούριο κ.ά.), άμεσα συνδεδεμένες με τον καίριο ρόλο του στην ιστορική διαδρομή των

Παρθενών. Η εσωτερική όψη της βόρειας πλευράς μετά την αποκατάστασή της. Άποψη από τα νοτιοδυτικά.

Αθηνών, αποτελεί σημείο αναφοράς της ελληνικής ιστορίας και σύμβολο του νέου ελληνισμού.

Η Εικονική Περιήγηση στην Ακρόπολη είναι ένα διαδραστικός δικτυακός τόπος που επιτρέπει διάφορες πτυχές του ιστορικού τόπου να διερευνηθούν με ένα μοναδικό τρόπο.

Ο δικτυακός τόπος δεν πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ακόμα μια και κάποιοι σύνδεσμοι δεν οδηγούν πουθενά . Μπορείτε να περιηγηθείτε σε 2 γλώσσες ελληνικά και αγγλικά. Αποτελείται από υψηλής ευκρίνειας εικόνες gigapixel και πανοράματα από τα τέσσερα κυριότερα μνημεία – τον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και το ναό της Αθηνάς Νίκης – καθώς και μια λεπτομερή φωτογραφική απεικόνιση των εσωτερικών και εξωτερικών αρχαίων τειχών γύρω από το λόφο. Όλα συνοδεύονται από ιστορικές πληροφορίες κι ένα περιγραφικό χάρτη.

 Ψηφιακές εφαρμογές από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης

  • Η Ζωφόρος του Παρθενώνα
    Μια ψηφιακή εφαρμογή για την παρουσίαση της ζωφόρου του Παρθενώνα. Οι θεατές εισάγονται στη θεματολογία της ζωφόρου, μπορούν να πλοηγηθούν σε συγκεκριμένα μέλη και να αντλήσουν πληροφορίες για κάθε σκηνή που απεικονίζεται. Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εκπαιδευτικά παιχνίδια της εφαρμογής απευθείας στο διαδίκτυο.
    Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού – Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης – Α ‘Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).
  • Αθηνά, θεά της Ακρόπολης
    Μια ψηφιακή εφαρμογή για τη θεά Αθηνά, μια θεότητα άμεσα συνδεδεμένη με την Αθήνα, την πόλη που φέρει το όνομά της, και την Ακρόπολη. Οι θεατές καλούνται να ψάξουν για αντικείμενα (αφιερώματα, αγάλματα, ανάγλυφα, αγγεία) που σχετίζονται με τη θεά ανάμεσα στα διάφορα εκθέματα του Μουσείου της Ακρόπολης. Κάθε αντικείμενο απηχεί τη σημασία της θεάς Αθηνάς στη σφαίρα της αρχαίας παράδοσης, της καθημερινής ζωής και της καλλιτεχνικής παράστασης.

Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών

Advertisement
Αναρτήθηκε στις 1ο Χολαργού. Ετικέτες: . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: