Εικονικές Περιηγήσεις

Ένα από τα θαύματα του Διαδικτύου είναι ότι μπορεί να φέρει τον κόσμο σε εμάς αντί να ψάχνουμε εμείς το χρόνο και τα χρήματα για να τον εξερευνήσουμε με τον παραδοσιακό τρόπο.

Οι ακόλουθες εικονικές ξεναγήσεις προσφέρουν σε όλους μας την ευκαιρία να εξερευνήσουμε πόλεις, διάσημα αξιοθέατα και κτήρια, μουσεία, πανεπιστημιουπόλεις, ακόμα και το διάστημα. Μπορούμε μέσα από αυτές να μάθουμε πως φτιάχνονται διάφορα πράγματα, να εξερευνήσουμε το ανθρώπινο σώμα ή το σώμα μιας φάλαινας, να επισκεφτούμε φημισμένα γήπεδα και πάρκα ψυχαγωγίας.

Αγία Σοφία virtual tour

Διπλό κλικ στην εικόνα που ανοίγει και γίνεται full screen. Ακολουθήστε τα πορτοκαλί βέλη με κλικ επάνω τους. Πάνω δεξιά εμφανίζεται κάτοψη του ναού και η θέση του «επισκέπτη» στο χώρο.

Παρουσιάσεις του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Πολλές φορές προσθέτουμε στα αγαπημένα μας ένα δικτυακό τόπο και μετά τον ξεχνάμε, ιδιαίτερα όταν μαζεύονται αγαπημένοι δικτυακοί τόποι δεκαετίας. αφορμή γι’ αυτό το άρθρο ήταν η υπενθύμιση ενός πολύ ενδιαφέροντος δικτυακού τόπου από την κ. Αδαμίδου στο blog της  e-φιλόλογος. Αναγκάστηκα να γίνω τυμβωρύχος στο γιγαντιαίο δικτυακό τόπο του ΙΜΕ. Αν έχεις όμως στόχο…
Τα βρήκα στην ενότητα παρουσιάσεις:

Στο πλαίσιο της διαχρονικής παρουσίασης της ελληνικής ιστορίας, το τμήμα Διαδικτύου και Πολυμέσων έχει δημιουργήσει μεμονωμένες παρουσιάσεις που πραγματεύονται ειδικότερες θεματικές ενότητες, όπως η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα, τόπους, χρονικές περιόδους κτλ.

Από την αρχαία Ολυμπία στην Αθήνα του 1896

Η προϊστορία των Αγώνων και η εξέλιξή τους από την Αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη αναβίωσή τους το 1896.
Από την Αθήνα του 1896 στην Αθήνα του 2004

Η ιστορία των Αγώνων από την αναβίωσή τους το 1896 μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
Περιήγηση στην αρχαία Μίλητο

Η οικιστική εξέλιξη της πόλης της Μιλήτου από τα Προϊστορικά μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια. Δίνεται έμφαση στα δημόσια κτήρια, η προσέγγιση των οποίων συμβάλλει στην ανίχνευση της πολιτικής, της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής καθώς και της πολιτιστικής δημιουργίας.
Η βυζαντινή Καστοριά μέσα από τα μνημεία της (10ος-14ος αιώνας)

Παρουσίαση της ιστορίας, του χώρου, της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, της τέχνης και των μνημείων της βυζαντινής Καστοριάς.
Μυστράς: Η μεσαιωνική πόλη και τα μνημεία της (1249-1460)

Μέσα από την ιστορία των κτηρίων, των μνημείων και των αστικών χώρων του Μυστρά, παρουσιάζονται θέματα όπως η συγκρότηση του πολεοδομικού ιστού, η κοινωνική και η οικονομική ζωή, τα πνευματικά και τα καλλιτεχνικά ρεύματα.
Τραπεζούντα, η καλλίστη των πόλεων


Η ιστορία της Τραπεζούντας μέχρι το 1461, όπως παρουσιάζεται κυρίως μέσα από τα μνημεία και την τέχνη της πόλης.
Έλληνες περιηγητές: Xρύσανθος Nοταράς

Mε οδηγό μας τις περιοδείες του Πατριάρχη Iεροσολύμων Xρύσανθου Nοταρά, περιδιαβαίνουμε τη Mικρά Aσία, την Πόλη και τη Θράκη του 17ου και του 18ου αιώνα.
Θεόδωρος. Στα βήματα ενός μοναχού του 10ου αιώνα στο Βυζάντιο

Η φανταστική ιστορία ενός μοναχού που ζει και ταξιδεύει στον ελλαδικό χώρο του 10ου αιώνα. Σειρά 22 επεισοδίων, που περιλαμβάνει παιχνίδια, δραστηριότητες και διαγωνισμό.
Αντωνίου Πολέμωνος Σοφιστού Συγγραφή

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική περίοδος (τέλος 1ου αι. π.Χ. μέχρι μέσα 4ου αι. μ.Χ.) μέσα από τη ζωή και το έργο του περιηγητή Πολέμωνα. Σειρά οκτώ επεισοδίων, που περιλαμβάνει πλήθος ιστορικές αναφορές, παιχνίδια, δραστηριότητες και διαγωνισμό.
Συγγραφέας: Π. Καραναστάση
Ησίοδος

Μελέτη της αγροτικής κοινωνίας των Αρχαϊκών χρόνων (7ος-6ος αι. π.Χ.) μέσα από το έπος του Ησιόδου. Αναφορά γίνεται στη δομή του οίκου και στους κανόνες που διέπουν την αγροτική κοινότητα.
Συγγραφέας: W. Schmitz
Ένα ταξίδι στην Πρώιμη Bυζαντινή Aυτοκρατορία. H εποχή του Iουστινιανού

Ένα διαδραστικό ταξίδι στις πόλεις της Ανατολικής Μεσογείου κατά την Πρώιμη Βυζαντινή περίοδο (4ος-6ος αι.). Παρουσιάζονται ποικίλες όψεις της ιστορίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις υλικές μαρτυρίες και στα επιτεύγματα κατά την περίοδο της βασιλείας του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’, από το 527 έως το 565.
Συγγραφέας: J.-P. Sodini

Παρουσιάσεις του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Μέρος 2ο

  by mcsotos
Το 2ο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και των δικτυακών του αρχείων.
Παλαιά Βουλή: Από την ιστορική δράση στην ιστορική μνήμη

Παρουσίαση των σημαντικών στιγμών του κοινοβουλευτισμού στην Eλλάδα, ξενάγηση στο Eθνικό Iστορικό Mουσείο και πληροφορίες για την ιστορία του κτηρίου της Παλαιάς Βουλής.
Bουλευτήριον: Φυτώριο ενός θεσμού

Αρχιτεκτονική προσέγγιση του Bουλευτηρίου και παρουσίαση της γένεσης και της εξέλιξής του στο χώρο και στο χρόνο.
Παροικιακός Ελληνισμός (15ος-19ος αιώνας)

Ένα ταξίδι γνώσης στον κόσμο της ελληνικής διασποράς, στην Eυρώπη και τη Bόρεια Aφρική από το 15ο έως το 19ο αιώνα.
Τανζιμάτ (1839-1876)

Παρουσίαση των πολιτικών και κοινωνικών επιδιώξεων των κατοίκων των οθωμανικών Βαλκανίων κατά την εποχή των μεταρρυθμίσεων του Τανζιμάτ στα μέσα του 19ου αιώνα. Έμφαση δίνεται στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ευρωπαϊκή πολιτική, τις οθωμανικές μεταρρυθμίσεις και τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δομές και ιεραρχίες των οθωμανικών Βαλκανίων.
Μία ημέρα στα αθηναϊκά δικαστήρια

Περιγραφή των νομικών διαδικασιών που προηγούνταν και οδηγούσαν σε δίκη και ετυμηγορία στην Αθήνα του 5ου και 4ου αι. π.Χ.
Συγγραφέας: H. Aρναούτογλου
Eξωτερική πολιτική 1936-1944

Οι εξελίξεις της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας από την επιβολή της δικτατορίας του Ι. Μεταξά μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου:

 • Ο πόλεμος των δυνάμεων του Άξονα εναντίον της Ελλάδας, το αλβανικό μέτωπο, η γερμανική επίθεση και η μάχη της Κρήτης
 • η κατοχή και η αντίσταση, οι εσωτερικές συγκρούσεις και τα πολιτικά αδιέξοδα
 • το τέλος του πολέμου και η θέση της Ελλάδας στο μεταπολεμικό κόσμο.

Βυζαντινή λογοτεχνία (4ος-15ος αιώνας)

Η λογοτεχνική παραγωγή της Βυζαντινής περιόδου (4ος-15ος αι.). Μέσα από κείμενα και μεταφράσεις πηγών παρουσιάζονται η εκκλησιαστική και λόγια ποίηση, η ιστοριογραφία, η ρητορική, η  επιστολογραφία, η αγιολογία και η δημώδης λογοτεχνία.
Συγγραφέας: Μ. Λουκάκη
Νεολιθική εποχή

Aναλυτική παρουσίαση της ανθρώπινης παρουσίας και δράσης στον ελλαδικό χώρο κατά τη Nεολιθική περίοδο (6800-3200 π.X.). Eξετάζονται επίσης η Mεσολιθική περίοδος (11.000-6800 π.X.), που προηγείται, και η Πρώιμη Eποχή του Xαλκού (3200-1050 π.X.), που διαδέχεται τη Nεολιθική.
Συγγραφέας: Λ. Καρίμαλη
Φραγκοκρατία (13ος-18ος αιώνας)

Επισκόπηση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας των λατινοκρατούμενων περιοχών στον ελλαδικό χώρο.
Συγγραφέας:  Μ. Ντούρου-Ηλιοπούλου
Αιγαίο και Αίγυπτος

Oι σχέσεις και οι επαφές των πολιτισμών του ελλαδικού χώρου με τον αιγυπτιακό κατά την Eποχή του Xαλκού (3200-1050 π.X.). Αναλύονται λεπτομερειακά η ιστορία της Aιγύπτου, τα χρονολογικά και μεθοδολογικά προβλήματα της εποχής και πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων και πηγών.
Συγγραφέας: Α. Παναγιωτόπουλος
Μικρά Ασία

Η πύλη περιλαμβάνει όλες τις παραγωγές (κόμβοι Διαδικτύου, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, εικονική πραγματικότητα, βιβλία, διαδραστικοί δίσκοι, ντοκιμαντέρ) που έχει δημιουργήσει το Ίδρυμα για Μικρασιατικές πόλεις.
Παιδαγωγική αξιοποίηση…
Υπάρχει πλουσιότατο υλικό, πέρα από την Ελληνική Ιστορία, οργανωμένο σε θεματικές ενότητες. Εφόσον τεθούν τα σωστά ερωτήματα ο μαθητής μπορεί πολύ εύκολα να γίνει ιστορικός ερευνητής. Με άλλα λόγια υπάρχει το οργανωμένο δευτερογενές υλικό έτσι ώστε να παραχθεί από τους μαθητές το νέο, η προσωπική ματιά.
Πολλές εφαρμογές είναι γερασμένες… Απαιτείται έλεγχος και προγραμματισμός. Ο Μυστράς είναι εξαιρετικά δύστροπος ως εφαρμογή αλλά και ενδιαφέρον.
Ο Θεόδωρος… φοβερό χιούμορ, εξαιρετική αναπαράσταση της ιστορικής περιόδου, βιωματικό αλλά είναι σε flash και οι μαθητές/τριες δεν έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν τα κείμενα. Για το δημοτικό δε… η κοπάνα του Θεόδωρου από το σχολείο και η επίσκεψη στο οίκο ανοχής μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα… Ελέγξτε το περιεχόμενο…
Συνιστώ μεν τις εφαρμογές αλλά και θα περίμενα ότι θα τις είχαν εκσυγχρονίσει … Αξίζει μία περιήγηση και ίσως αξιοποίηση των δικτυακών πηγών… απογοητεύτηκα από την εγκατάλειψη τους. Σίγουρα χρηματοδοτήθηκαν από κάποιο κοινοτικό πλαίσιο, θα μπορούσαν και να εκσυγχρονιστούν.

Cappella Sistina

 Tο Πανεπιστήμιο Villanova δημιούργησε ένα εξαιρετικό εικονικό περίπατο του παρεκκλησίου. Χρησιμοποιώντας τα κουμπιά κάτω αριστερά και το ποντίκι μπορείτε να θαυμάσετε τις τοιχογραφίες των Raphael, Bernini, Sandro Botticelli and Michelangelo. by mcsotos

PARIS PANORAMIQUE !!!

Το Παρίσι σε 26 gigapixels, Γίνονται και τέτοια πράγματα!!! Θέλει και ηχεία, η συνοδευτική μουσική είναι εξαιρετική. Αν γνωρίζει κάποιος κάτι παρόμοιο για την Αθήνα θα εκτιμούσα την αποστολή του.

(Merci Frossy)
Πάμε Παρίσι

Τα φτερωτά σανδάλια

 Οι Αυστραλοί, ναι οι Αυστραλοί! δημιούργησαν ένα

εξαιρετικό site με θέμα την Αρχαία Ελλάδα.
Περιηγηθείτε στη flash version, ξεσκονίστε τα αγγλικά σας
και καλή περιήγηση.

Πήγαινε στο Wingedsandals

Διάσημα αξιοθέατα και κτήρια

Κάντε την ξενάγηση και επισκεφτείτε το Ταζ Μαχάλ και το Παλάτι των Βερσαλλιών την ίδια μέρα.

 • Εξερευνήστε το Ταζ Μαχάλ. Κάντε μία εικονική βόλτα στον προαύλιο χώρο και το εσωτερικό του Ταζ Μαχάλ.
 • Στόουνχεντς. Με τη βοήθεια των χαρτών κάνετε μία εικονική ξενάγηση στο Στόουνχεντς.
 • Νέα 7 Θαύματα. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα μπορείτε να ξεναγηθείτε στο Μάτσου Πίτσου, το νησί του Πάσχα, στο Άγαλμα της Ελευθερίας και τις Πυραμίδες της Γκίζας.
 • Όρος Αγίας Ελένης. Εικόνα 360ο του διάσημου ηφαιστείου και συγκρίσεις με το 2003 και το 2006.
 • Ανώτατο δικαστήριο των Η.Π.Α.Επιλέξτε μία από τις δικαστικές αίθουσες και δείτε τις σε 360ο.
 • Εικονική ξενάγηση στο Καπιτώλιο. Επισκεφτείτε το κτήριο του Καπιτωλίου, στις Η.Π.Α.
 • Η Μικρή Γοργόνα. Πηγαίνετε μέχρι την Κοπεγχάγη και δείτε το διάσημο άγαλμα το Έντβαρτ Έρικσεν, εμπνευσμένο από την ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
 • Βατικανό. Περιηγηθείτε στον εξωτερικό χώρο και τον Καθεδρικό του Βατικανού.
 • Πίζα. Κοιτάξτε από ψηλά και ρίξτε μία ματιά σο εσωτερικό του κεκλιμένου πύργου.
 • Παλάτι Βερσαλλιών.Ταξιδέψτε μέχρι τη Γαλλία με τους χάρτες και περιηγηθείτε στο διάσημο γαλλικό παλάτι.
 • Ξενάγηση στην έπαυλη του όρους Βερνόν. Δείτε τα κτήρια και τους κήπους της Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Μουσεία

Ρίξτε μία ματιά στα παρακάτω μουσεία και μάθετε για την ιστορία, διαβάστε αρχαία βιβλία ή δείτε ορισμένα από τα πιο αξιόλογα έργα τέχνης.

Πανεπιστημιουπόλεις

Είτε ψάχνετε πανεπιστήμιο να σπουδάσετε, είτε εκτιμάτε απλά την ομορφιά του περιβάλλοντος χώρου των πανεπιστημιουπόλεων, η εικονική αυτή ξενάγηση σας καλύπτει απόλυτα.

 • Χάρβαρντ. Εξερευνήστε τον περιβάλλοντα χώρο του πιο γνωστού ίσως πανεπιστημίου, ενώ έχετε τη δυνατότητα να δείτε πίσω από τις πόρτες, που συνήθως είναι κλειστές για τους επισκέπτες.
 • Πανεπιστήμιο του Ντένβερ. Περιπλανηθείτε στην πανεπιστημιούπολη και ακούστε τους φοιτητές να περιγράφουν τους χιονοπόλεμους που παίζουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και την ποιότητα των μαθημάτων.
 • Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Αναζητήστε το χάρτη της πανεπιστημιούπολης, ακούστε τους φοιτητές και ρίξτε μία ματιά στα διάφορα τμήματα και τα μαθήματα που προσφέρουν.
 • Πανεπιστήμιο Μιντλ Τεννεσί. Δείτε τι υπάρχει στο κρατικό πανεπιστήμιο του Μιντλ Τεννεσί.
 • Πανεπιστήμιο Μουσικών Σπουδών Μπέρκλι. Μάθετε γιατί φοιτητές από όλο τον κόσμο επιλέγουν να σπουδάσουν στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.
 • Πανεπιστήμιο Σάφολκ. Το πανεπιστήμιο, που έχει σχολές στη Βοστώνη, τη Μαδρίτη και το Ντακάρ, διαθέτει τμήματα καλών τεχνών, επιστημών, επιχειρήσεων και νομικής.
 • Πανεπιστήμιο της Φιλαδέλφειας. Περιπλανηθείτε στη μοναδική αυτή πανεπιστημιούπολη, που παρέχει μία ξεχωριστή προσέγγιση στις ακαδημαϊκές σπουδές, συνδυάζοντας περισσότερα από ένα γνωστικά αντικείμενα.
 • Πανεπιστήμιο Αγ. Βενέδικτου και Αγ. Ιωάννη. Το μοναδικό περιβάλλον του συγκεκριμένου πανεπιστημίου περιλαμβάνει δύο σχολές -μία θηλέων και μία αρρένων- που μοιράζονται την ίδια πανεπιστημιούπολη και την ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας.
 • Πανεπιστήμιο Γουίνθροπ. Η ιστορική σχολή περιλαμβάνει εικονικές ξεναγήσεις στα κτίρια, το συγκρότημα ερευνών, τα διάφορα έργα τέχνης που εκτίθενται δημοσίως, καθώς και στα αξιοθέατα της πανεπιστημιούπολης.

Διάστημα

Οι εικονικές αυτές ξεναγήσεις προσφέρουν μία ματιά στον κόσμο πέρα από την καθημερινή μας ύπαρξη.

 • Περιήγηση στον Άρη. Δείτε πως είναι στον Άρη μέσω της εικονικής ξενάγησης.
 • Σελήνη. Κάντε μία εικονική ξενάγηση στη Σελήνη.
 • Εικονικό ταξίδι στο Σύμπαν. Πατήστε στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και μάθετε περισσότερες πληροφορίες. Να έχετε όμως υπόψη σας ότι δεν είναι και πολύ ανανεωμένο και δείχνει ακόμα τον Πλούτωνα ως πλανήτη.

Πως φτιάχνονται διάφορα αντικείμενα

Μάθετε πως φτιάχνονται τα αυτοκίνητα, οι σοκολάτες, οι κιθάρες, κ.α.

Άνθρωποι και ζώα

 • Καρδιαγγειακές ασθένειες. Συμμετάσχετε στην εικονική έκθεση του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ, που αφορά στις καρδιαγγειακές παθήσεις.
 • Φάλαινες και δελφίνια. Παρατηρήστε μία φάλαινα σε κανονικό μέγεθος, με την εικονική υποβρύχια περιήγηση.

Γήπεδα

Επισκεφθείτε κάποια από τα γήπεδα μπέιζμπολ, που παίζουν οι μεγαλύτερες ομάδες.

Πάρκα ψυχαγωγίας

Εξερευνήστε τη Ντίσνεϋλαντ στην Αμερική και σε άλλες τοποθεσίες, τη Λέγκολαντ και κάποια άλλα από τα πιο γνωστά πάρκα ψυχαγωγίας.

source: Pathfider.gr/periscopio

3G

Tour Eiffel
Montgolfière
Cathédrale Saint-François-Xavier, Chicoutimiis
Une centrale du Michigan
Un incendie majeur

Palais des Congrès à Montreal
Feux sur glace, Quais du Vieux-Port de Montréal
Carnaval de Québec
Hotel Ruby Foo’s – Montreal

Ένα Σχόλιο to “Εικονικές Περιηγήσεις”


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s