Ιστορία

historia

Η ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω  παραδειγμάτων

Θουκυδίδης

Εποχή του Λίθου

Η Πρώιμη Εποχή του Χαλκού στο Αιγαίο
Εποχή του Χαλκού

Λογισμικό Ιστορίας Γ- Δ Δημοτικού 

Μέγεθος 153ΜΒ
Το λογισμικό έχει οικοδομηθεί με βάση την ιδέα της προσομοίωσης μετακινήσεων στο γεωγραφικό χώρο, προσφέροντας τις εξής δυνατότητες:
• την ανάκληση γνώσεων, την επέκταση και εμπέδωσή τους,
• την ανάπτυξη δραστηριοτήτων διερεύνησης,

• τη δυνατότητα διαγνωστικής, διαμορφωτικής και τελικής αξιολόγησης και την παροχή ευκαιριών για συνεργατική μάθηση, μέσα από την ανάπτυξη σχεδίων εργασίας (projects).

Αρχαία Ελληνική Ιστορία

Εικονογραφημένο Βιβλιοτετράδιο με ερωτήσεις (Γ τάξη)

Γεωμετρική Περίοδος
Αρχαϊκή Περίοδος
Κλασική Περίοδος

Περιήγηση στην αρχαία Μίλητο

Η οικιστική εξέλιξη της πόλης της Μιλήτου από τα Προϊστορικά μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια. Δίνεται έμφαση στα δημόσια κτήρια, η προσέγγιση των οποίων συμβάλλει στην ανίχνευση της πολιτικής, της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής καθώς και της πολιτιστικής δημιουργίας.

Ησίοδος

Μελέτη της αγροτικής κοινωνίας των Αρχαϊκών χρόνων (7ος-6ος αι. π.Χ.) μέσα από το έπος του Ησιόδου. Αναφορά γίνεται στη δομή του οίκου και στους κανόνες που διέπουν την αγροτική κοινότητα.
Συγγραφέας: W. Schmitz

Ελληνιστική Περίοδος

Κλασικά Εικονογραφημένα

  1. Τιτάνες και Γίγαντες

  2. Αριστοφάνη – Ιππείς

  3. Αριστοφάνη – Εκκλησιάζουσες

  4. Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι

  5. Περσέας και Ανδρομέδα

  6. Απόλλων

  7. Ποσειδώνας

  8. Δάφνης και Χλόη

  9. Δήμητρα και Περσεφόνη

  10. Ηρακλής

  11. Η μάχη του Μαραθώνα

Ρωμαϊκή Περίοδος

Μυστράς: Η μεσαιωνική πόλη και τα μνημεία της (1249-1460)

Μέσα από την ιστορία των κτηρίων, των μνημείων και των αστικών χώρων του Μυστρά, παρουσιάζονται θέματα όπως η συγκρότηση του πολεοδομικού ιστού, η κοινωνική και η οικονομική ζωή, τα πνευματικά και τα καλλιτεχνικά ρεύματα.

Η βυζαντινή Καστοριά μέσα από τα μνημεία της (10ος-14ος αιώνας)

Παρουσίαση της ιστορίας, του χώρου, της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, της τέχνης και των μνημείων της βυζαντινής Καστοριάς.

Τραπεζούντα, η καλλίστη των πόλεων


Η ιστορία της Τραπεζούντας μέχρι το 1461, όπως παρουσιάζεται κυρίως μέσα από τα μνημεία και την τέχνη της πόλης.

Έλληνες περιηγητές: Xρύσανθος Nοταράς

Mε οδηγό μας τις περιοδείες του Πατριάρχη Iεροσολύμων Xρύσανθου Nοταρά, περιδιαβαίνουμε τη Mικρά Aσία, την Πόλη και τη Θράκη του 17ου και του 18ου αιώνα.

Ένα ταξίδι στην Πρώιμη Bυζαντινή Aυτοκρατορία. H εποχή του Iουστινιανού

Ένα διαδραστικό ταξίδι στις πόλεις της Ανατολικής Μεσογείου κατά την Πρώιμη Βυζαντινή περίοδο (4ος-6ος αι.). Παρουσιάζονται ποικίλες όψεις της ιστορίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις υλικές μαρτυρίες και στα επιτεύγματα κατά την περίοδο της βασιλείας του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’, από το 527 έως το 565.
Συγγραφέας: J.-P. Sodini

Byzant

Ιστορικά Βιβλία – Κλασικά Εικονογραφημένα

  1. Το «Πάρcιμο της Πόληc», Φώτηc Κόντογλου
  2. Ηράκλειοc

  3. Διγενήc Ακρίταc

  4. Κωνcταντίνοc Παλαιολόγοc

  5. Καccιανή

  6. Βασίλειοc Βουλγαροκτόνοc

Στα βήματα ενός μοναχού του 10ου αιώνα στο Βυζάντιο 

Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων

Ένας εύκολος τρόπος πρόσβασης στα φύλλα εργασίας των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και το συνοδευτικό υλικό.

Το Βυζάντιο με ένα κλικ…

Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία

Αρχαιολογία της Πόλης των Αθηνών

Ελληνικό Αρχείο

David Rumsey Map Collection
Old Maps Online
The Map as History
Historical Maps Overview
Library Map Collection
The Stanford Geospatial Network Model of the Roman World
HISTORY FOR THE RELAXED HISTORIAN
Maps Galaxy

Χρονολόγιο Ελληνικής Ιστορίας 1453 – 1830 pdf (έκδοση του 1879)

Οθωμανική Περίοδος

Η επανάσταση του 1821

  1. Αναλυτικό χρονολόγιο των σημαντικότερων γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης
  2. Βιογραφικό σημείωμα 43 πρωταγωνιστών
  3. Ανθολόγιο κειμένων που φωτίζουν τις μεγάλες στιγμές του Αγώνα (Απομνημονεύματα Αγωνιστών, επίσημα έγγραφα, πληροφορίες απ’ τον Τύπο της εποχής κ.ά)
  4. Εικονογράφηση προσώπων και γεγονότων (περισσότερες από 100 εικόνες, γκραβούρες, ελαιογραφίες, σχέδια κ.ά)
  5. Μουσική επένδυση

Κλασικά Εικονογραφημένα

  1. Κανάρης ο Πυρπολητής,
  2. Καραϊσκάκης,
  3. Κολοκοτρώνης,
  4. Παπαφλέσσας,
  5. Μπουμπουλίνα
  6. Το χάνι της Γραβιάς

Δίχως σχόλια και υποκειμενικές ερμηνείες, τι ακριβώς έγραψαν οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην Επανάσταση.

25martiou1821

 images

Τα Απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη

 images

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Διήγησις των συμβάντων της Ελληνικής Φυλής από τα 1770 έως τα 1836. Υπαγόρευσε ο Θεόδωρος Κωνσταντίνου Κολοκοτρώνης. Αθήνα 1846

 images

Λόγος ἐπικήδειος εἰς τὸν Καραϊσκάκην. Σπυρίδων Τρικούπης

 images

Π. Π. Γερμανός – Υπομνήματα Επαναστάσεως Ελλάδος

 images

Άπαντα του Διονυσίου Σολωμού (έτος έκδ. 1901)

images

Λ. Βύρων – Ποιήματα Τόμος 1, Ποιήματα Τόμος 3images

 images

Βιογραφικά στοιχεία όλων των αγωνιστών του 1821 (Ελλήνων και ξένων)

Προεπαναστατικά κείμενα

Ο Θούριος του Ρήγα. 

images

Μέρος του κειμένου, χωρίς τις εικόνες, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Θεσσαλικό Ημερολόγιο, τόμ. 49, Λάρισα 2006, σσ. 289-296. Οι πρόγονοί μας, οι σκλαβωμένοι για τετρακόσια χρόνια ραγιάδες, τις ημέρες του 1821 άδραξαν τα όπλα για την απόκτηση της πολυπόθητης ελευθερίας ακολουθώντας του πρωτομάρτυρα επαναστάτη, του Ρήγα Βελεστινλή την προτροπή:

«Τί σ’ ωφελεί άν ζήσης και είσαι στην σκλαβιά;
Καλλιό ’ναι μιάς ώρας ελεύθερη ζωή
Παρά σαράντα χρόνοι σκλαβιά και φυλακή»,
(Θούριος, στίχ. 7-9).

Πρόδρομος ο Ρήγας της Ελληνικής Επανάστασης του ’21, τριάντα χρόνια περίπου πιο πριν, με το επαναστατικό του κίνημα θέλησε πρώτα να εμφυσήσει στους σκλαβωμένους ραγιάδες την επαναστατική διάθεση και πνοή, να τους εμψυχώσει, ώστε μετά να ξεσηκωθούν κατά του Οθωμανού δυνάστη. Γι’ αυτόν τον σκοπό ο Ρήγας μεταχειρίσθηκε τα σημαντικά μέσα της επικοινωνίας: Πρώτον την εικόνα, τα έντυπα και δεύτερον τον ήχο, τη μουσική.

Τα Δίκαια του Ανθρώπου 

imagesΑπόσπασμα από το επαναστατικό του κείμενο «Δίκαια του Ανθρώπου», που περιλαμβάνεται στο κείμενο που εκδόθηκε στη Βιέννη στα 1797 με τίτλο “Νέα Πολιτική Διοίκηση των κατοίκων της Ρούμελης, της Μικράς Ασίας, των Μεσογείων Νήσων και της Βλαχομπογδανίας”

.

Ελληνική Νομαρχία ήτοι Λόγος περί Ελευθερίας

images

Η Ελληνική Νομαρχία», εκδόθηκε στην Ιταλία το 1806, θεωρείται το ιδεολογικό μανιφέστο της Επανάστασης και κατέχει ξεχωριστή θέση μεταξύ των έργων του νεοελληνικού Διαφωτισμού. Ο Κ.Θ.Δημαράς την ονομάζει «περίφημη» και της αποδίδει «προέχουσα θέση» μεταξύ των άλλων κειμένων της προεπαναστατικής περιόδου («Νεοελληνικός Διαφωτισμός», Ερμής, Αθήνα 1977, σ.48), ενώ ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης μιλά για «το σπουδαιότερο μνημείο πολιτικής θεωρίας του νεοελληνικού Διαφωτισμού, που προσφέρει μια οξυδερκή ερμηνεία της δυσπραγίας και των προοπτικών του ελληνικού γένους με τους όρους της πολιτικής σκέψης του Montesquieu, του Rousseau, του Alfieri και του Beccaria και με σταθερό υπόβαθρο τον Αριστοτέλη και τον Ξενοφώντα, τον Πολύβιο και τον Πλούταρχο» («Νεοελληνικός Διαφωτισμός», μετάφραση Στέλλα Νικολούδη, γ’ έκδ. ΜΙΕΤ, Αθήνα 2000, σ. 345).

Η ταυτότητα του συγγραφέα της «Ελληνικής Νομαρχίας» παραμένει μέχρι σήμερα ένας αξεδιάλυτος γρίφος. Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι «Ανωνύμου του Ελληνος, Ελληνική Νομαρχία, ήτοι λόγος περί Ελευθερίας». Μάλιστα ο Ανώνυμος είναι γραμμένος ανορθόγραφα στο πρωτοσέλιδο (Ανόνιμος), με τρόπο που προκαλεί επιπλέον ερωτηματικά στους μελετητές.

Εχουν κατά καιρούς διατυπωθεί πολλές υποθέσεις για την αποκρυπτογράφηση του ψευδώνυμου «Ανώνυμος ο Ελλην». Πρώτος ο Α. Π. Βρετός το 1857 απέδωσε στον έμπορο Σπυρίδωνα Σπάχο από τα Γιάννενα το έργο, με την παρατήρηση μάλιστα ότι τυπώθηκε στο Αμστερνταμ και όχι στην Ιταλία. Σε λίγα χρόνια επαναλαμβάνει την ίδια υπόθεση ο Κ. Ν. Σάθας (1868). Τον επόμενο χρόνο ο Σάθας αλλάζει άποψη και υποδεικνύει ως συγγραφέα της Ελληνικής Νομαρχίας τον Ιωάννη Κωλέττη, ενώ ως τόπο έκδοσης εντοπίζει την Πίζα της Ιταλίας. Από τότε έχουν μεσολαβήσει πάμπολλες προσπάθειες ερευνητών να καταλήξουν σε μια οριστική λύση του γρίφου, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Εχουν υποδειχθεί ακόμα ο Χριστόφορος Περραιβός, ο Αθανάσιος Ψαλίδας, ο Ιωάννης Πασχάλης Δονάς, ο Δημήτριος Γουζέλης, ο Φορέστης, ο Ταγιαπέρας, και πολλοί άλλοι. Στις 20/4/1978 παρουσιάστηκε στην Ακαδημία Αθηνών η άποψη της Μαρίας Μαντουβάλου ότι συγγραφέας της «Ελληνικής Νομαρχίας» ήταν ο ίδιος ο Κοραής. Αυτή την άποψη αντέκρουσε το 1985 ο Ν.Β. Τωμαδάκης. Η πιο πρόσφατη σχετική μονογραφία είναι του Κώστα Παπαχρίστου («Ποιος έγραψε την Ελληνική Νομαρχία», Εστία, Αθήνα 1987), ο οποίος υποδεικνύει ως συγγραφέα τον Κορίνθιο Γεώργιο Καλαρά.

«Το πρόβλημα της ταυτότητας του συγγραφέα», γράφει ο Κιτρομηλίδης, «δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την ανακάλυψη βάσιμων εξωτερικών μαρτυριών που να συνδέουν το έργο με κάποιο συγκεκριμένο συγγραφέα. Κατά τη γνώμη μου η μόνη πιθανή πηγή μιας τέτοιας μαρτυρίας θα ήταν τα αρχεία ασφαλείας και οι αναφορές της υπηρεσίας πληροφοριών της αυστριακής αστυνομίας, σχετικά με τις δραστηριότητες των Ελλήνων πατριωτών που διακινούνταν στις ελληνικές κοινότητες των πόλεων της Βόρειας Ιταλίας και της αυστριακής επικράτειας» (ό.π., σ. 577).

Α. Κοραής – Σχεδιασμοί αυτοσχέδιοι

images

Ο Αδαμάντιος Κοραής ήταν Έλληνας φιλόλογος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού διαφωτισμού και μνημονεύεται κυρίως για τις γλωσσικές του απόψεις και την υποστήριξη της καθαρεύουσας. Ο Αδαμάντιος Κοραής υπήρξε από τους πιο φωτισμένους δασκάλους του Γένους. Η προσφορά του στάθηκε τεράστια σε μέγεθος και βαρύτητα, ενώ η διδασκαλία του αποτέλεσε σταθμό στην διαμόρφωση του πνευματικού και πολιτικού στοχασμού του Έθνους. Υπήρξε από τους μεγαλύτερους φιλόλογους της νεότερης Ελλάδας. Eξέδωσε 66 τόμους βιβλίων, από τα οποία τα 17 αποτελούν την “Ελληνική Βιβλιοθήκη” κι οι 9 τα “Πάρεργα Της Ελληνικής Βιβλιοθήκης”. Τα βιβλία αυτά κίνησαν τον θαυμασμό των ξένων φιλολόγων και συγχρόνως γαλούχησαν το γένος με τα νάματα της προγονικής σοφίας. Η προσφορά του, υλική και πνευματική, είναι ανυπολόγιστη σε αξία και μέγεθος κι ανεξάντλητη σε ιστορική συνέχεια και παραμένει ο αποφασιστικότερος σταθμός στη πνευματική πορεία του Έθνους.

Ελλάδα 1821 – 1864

source

 

Η Συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους 1821-1897

Η Επέκταση του Ελληνικού Κράτους 1897-1922

Η Ελλάδα 1923-1945

Εξωτερική Πολιτική 1936-1944

Η Σύγχρονη Ελλάδα 1945-2000

A Balkan Tale / Μια Βαλκανική Ιστορία 

έχει ως στόχο να προκαλέσει τον δημόσιο διάλογο για την κοινή ιστορία των Βαλκανίων και να συμβάλει στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Η Ελλάδα των Βαλκανικών Πολέμων 1912- 1913 (Parliament.gr)

  • Βαλκανογνωσία, Ένα παιχνίδι γνώσεων και κάτι παραπάνω: Με κάθε σωστή απάντηση απελευθερώνετε και μία πόλη!
  • Η ναυμαχία της Έλλης, Ζήστε τη ναυμαχία ως ναύαρχος και πάρτε τις σωστές αποφάσεις για να οδηγήσετε τον στόλο στη νίκη.
  • Σπαζοκεφαλιά, Ξαναφτιάξτε την εικόνα μετακινώντας τα κομμάτια στη σωστή τους θέση.
  • Ζευγάρια, Ένα παιχνίδι γνώσεων όπου πρέπει να ταιριάξετε σωστά τα ζευγάρια.
  • Παιχνίδι μνήμης, Το γνωστό παιχνίδι μνήμης, εδώ με γελοιογραφικές απεικονίσεις στρατιωτικών στολών.
  • Το γράμμα, Διαβάστε και ακούστε αυθεντικά γράμματα Ελλήνων στρατιωτών από το βαλκανικό μέτωπο.
  • Πορεία προς το Μέτωπο, Ζήστε βήμα – βήμα, από την κατάταξη έως την μάχη, την πορεία προς το μέτωπο ενός στρατιώτη.
  • Α’ Βαλκανικός Πόλεμος, Δείτε τις κινήσεις των στρατών και την εξέλιξη των μαχών του Α΄ Βαλκανικού πολέμου με κινούμενα γραφήματα.
  • Λιθογραφία, Δείτε πώς μετατρέπεται μία φωτογραφία της εποχής σε λιθογραφία.
  • Πρόσωπα κλειδιά, Μάθετε περισσότερα στοιχεία για τα πρόσωπα που σημάδεψαν την εποχή.
  • Εικόνες της Ελλάδος, Εικόνες της εποχής από διάφορες ελληνικές πόλεις

Τα βαλκανικά κράτη το 1912
Κατακτήσεις εδαφών στον α’ βαλκανικό πόλεμο
Πορείες στρατών στο β’ βαλκανικό πόλεμο
Τα Βαλκάνια μετά το β’ βαλκανικό πόλεμο
Τα Βαλκάνια μετά το β’ βαλκανικό πόλεμο και τη δημιουργία αλβανικού κράτους
Η τριπλή κατοχή της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα (1941-1944) Με κίνηση

2013-03-19_2353

Πολιτικά και Διπλωματικά Γεγονότα της Νεότερης Ιστορίας μας

Σχολιάστε