Κρίμα που αρχίζουμε έτσι, αλλά….

Πρώτη δημοσίευση. Θα έπρεπε να είναι γεμάτη ελπίδα, γεμάτη αληθινές ευχές, κάτι τέλος πάντων που να σκιαγραφούσε μια σχολική χρονιά με διάχυτη αισιοδοξία. Όχι πως δεν θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο, αυτό κάνουμε κάθε χρόνο άλλωστε. Αλλά η επερχόμενη χρονιά είναι , αρχίζει μάλλον, διαφορετικά. Στο πόσο διαφορετική θα είναι και προς ποια κατεύθυνση, θα φανεί. Αφού αναλάβουμε τις ευθύνες του ο καθένας και όλοι μαζί και αφού δώσουμε το στίγμα μας.

Αναδημοσιεύω άρθρο που βρήκα στο TVXS σχετικά με τα σχολικά βιβλία και τη ΜΗ αποστολή τους στα σχολεία ΜΑΣ.

Καλή χρονιά λοιπόν, με την ελπίδα οι επόμενες αναρτήσεις να είναι σχολικές, να έχουν χρώμα  και να δείχνουν τι μπορούν να κάνουν τα ελληνικά δημόσια σχολεία.

Τα σχολικά βιβλία σε μορφή doc (Word) μπορείτε να τα βρείτε εδώ… και σε μορφή pdf εδώ…

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην έλλειψη σχολικών βιβλίων

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έχει αρχίσει να προσλαμβάνει το πρόβλημα της έλλειψης σχολικών βιβλίων μετά την προτροπή της ίδιας της υπουργού Παιδείας να χρησιμοποιηθούν φωτοτυπίες και dvd μέχρι ν’ αρχίσουν η εκτύπωση και η διανομή των βιβλίων. Η σχολική κοινότητα προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα έξοδα. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία μάλιστα κάλεσε τους γονείς να μην πληρώσουν, αν τους ζητηθεί, χρήματα για τα βιβλία ή τις φωτοτυπίες.

Σήμερα, η ΔΟΕ αποφασίζει αν θα προβεί σε απεργιακή κινητοποίηση την πρώτη εβδομάδα ή θα την αναβάλλει γι’ αργότερα προκειμένου να μην επισκιαστεί το πρόβλημα των ελλείψεων.

«Ένα σχολείο με μέσο αριθμό μαθητών (μέχρι 350) θα πρέπει να βγάζει περί τις 2.500 φωτοτυπίες την ημέρα. Ενα επαγγελματικό μηχάνημα μπορεί να βγάλει μέχρι 3.000 φωτοτυπίες. Αυτά που βρίσκονται στα σχολεία βγάζουν πολύ λιγότερα» δηλώνει στην Ελευθεροτυπία, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Κομνηνός Μαντάς. «Τα σχολεία δεν έχουν ούτε την τεχνική ούτε την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στην αναπαραγωγή των βιβλίων με φωτοτυπίες ή με την οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν λάβει ακόμα τα κονδύλια για τις λειτουργικές τους δαπάνες. Χρωστάνε πετρέλαιο, θέρμανση, ηλεκτρικό, καθαρίστριες. Για την ακρίβεια έχουν πάρει μόνο την πρώτη από τις τρεις δόσεις του 2011 ενώ η συνολική ετήσια χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 50%».

Από την πλευρά του υπουργείου, η υπουργός ζήτησε χθες συγγνώμη χωρίς ωστόσο, να αναλάβει ευθύνες, τις οποίες επέρριψε στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Σήμερα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Β.Κουλαΐδης, υποστήριξε ότι για τις φωτοτυπίες και τα DVD που θα χρησιμοποιήσουν οι μαθητές, ελλείψει βιβλίων, στην αρχή της σχολικής χρονιάς, θα πληρώσουν οι σχολικές επιτροπές κι όχι οι γονείς.

Μιλώντας στη ΝΕΤ ο κ.Κουλαΐδης τονίζει ότι τα βασικά βιβλία θα έχουν σταλεί σε όλα τα σχολεία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και κατόπιν βδομάδα με τη βδομάδα θα σταλούν και τα υπόλοιπα. Σύμφωνα πάντως με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, υπάρχουν κέντρα διανομής βιβλίων που δεν έχουν κανένα βιβλίο και άλλα κέντρα που έχουν ελάχιστους από τους 126 τίτλους βιβλίων, για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε δήλωση που έκανε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας «έχει οργανώσει, όλες εκείνες τις υποστηρικτικές ενέργειες και το υλικό που χρειάζεται, έτσι ώστε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν χωρίς να επιβαρυνθούν οι οικογένειες». Ερωτηθείσα εάν οι σχολικές επιτροπές έχουν χρήματα, η κ. Χριστοφιλοπούλου άφησε να εννοηθεί ότι θα χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο Εσωτερικών, λέγοντας: «Έχουν προβλεφθεί όλα σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών».

«Αποδίδουμε ευθύνες για την καθυστέρηση στην εκτύπωση των σχολικών βιβλίων και στα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία, Παιδείας, Οικονομικών, Προεδρίας, Ανάπτυξης» υποστηρίζει εν τω μεταξύ στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων κ. Μ. Λυκόπουλος. «Τώρα που η υπουργός Παιδείας ενέπλεξε και το υπουργείο Δικαιοσύνης με τις καθυστερήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, φαίνεται ότι τα υπουργεία αυτά γίνονται πέντε», προσθέτει.

Οι εργαζόμενοι δίνουν την Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου συνέντευξη Τύπου για εξηγήσουν τα ακριβή χρονοδιαγράμματα που τους δόθηκαν από την αρχή, τις καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς για το χαρτί και την εκτύπωση των βιβλίων.

Advertisement
Αναρτήθηκε στις Γενικά. Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: