Τι είναι το αλφάβητο; Η σημασία των διαφορετικών τρόπων σκέψης και η συμβολή των Ελλήνων

Το αλφάβητο ξεκίνησε ως εμπορικός κώδικας, μετρούσαμε τα ζώα που είχαμε. Στην πιο εξελιγμένη του μορφή, μας βοηθάει να αποκωδικοποιούμε έννοιες με διαδικασίες που συμβαίνουν ασυνείδητα στον εγκέφαλό μας. Ο ελληνικός και λατινικός τρόπος γραφής διαφέρει σημαντικά από τον ολογραφικό τρόπο γραφής όπως τα κινέζικα επειδή αποκωδικοποείται στον εγκέφαλό μας τελείως διαφορετικά. Είναι πλέον  επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η σκέψη επηρεάζει και ενεργοποιεί τα γονίδια και την έκφραση τους (Επιγενετική). Γι’ αυτό και λένε όσο πιο δύσκολη και διαφορετική είναι μια γλώσσα τόσο περισσότερο αναπτύσσει τον τρόπο σκέψης -βασικά χρειάζονται πολύ περισσότεροι συνδυασμοί για τη σκέψη, και άρα συνάψεις. Και το ανάποδο, όσο πιο απλή ή απλοποιημένη μια γλώσσα, τόσο λιγότερη εργασία χρειάζεται να κάνει ο εγκέφαλος.

Ήδη από το 8.000 π.Χ. οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν σύμβολα που συνεχώς εξελίσσονταν. Αρχικά τα σύμβολα ήταν εικονικά (εικόνες) μέχρι που αναπτύχθηκαν πιο αφαιρετικά και γραμμικά αλλά και λογοσυλλαβικά. Λογοσυλλαβικά είναι τα γραφικά σύμβολα που συνδέουν το χαρακτήρα (γράμμα) με τη φωνή. Οι Σουμέριοι ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν να γράφουν σύμβολα με καμπύλες και γωνίες. Αργότερα στηρίχτηκαν σε αυτά για να φτιάξουν το δικό τους αλφάβητο -με σειρά- οι Αιγύπτοι, οι Φοίνικες, οι Έλληνες και τέλος οι Ρωμαίοι.

Η μεγάλη συμβολή των Ελλήνων γύρω στο 750 π.Χ. ήταν ότι εφεύραν και χρησιμοποίησαν το πρώτο ολοκληρωμένο φωνητικό αλφάβητο με σύμφωνα και φωνήεντα.Οι Έλληνες ανάλυσαν όλους τους ήχους -φωνήματα- που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή ομιλία και κατάφεραν να τους κωδικοποιήσουν όλους σε 24 χαρακτήρες. Αυτό έκανε το αλφάβητο τον πρώτο ολοκληρωμένο κώδικα γραφής και ανάγνωσης.

Γιατί είναι σημαντικό; Κατά τον Γολφ, η οικονομία των χαρακτήρων, μείωσε εξαιρετικά το χρόνο και την προσοχή που απαιτείτο για άμεση αναγνώριση των συμβόλων. Αυτό έκανε δυνατή τη χρήση του σε άπειρους συνδυασμούς!

Έτσι το ελληνικό αλφάβητο έγινε το μοντέλο ανάπτυξης και των υπόλοιπων αλφαβήτων όπως το λατινικό.

source: http://democracyreloaded.gr/articles/view/445?mid=51

Αναρτήθηκε στις Γενικά. Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: