73 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης

maxh-ths-krhths-LGerman_assault_on_Crete

ημερομηνία : 20 Μαΐου 1941 – 1 Ιουνίου 1941 (11 ημέρες)

Ξέρετε, ο πόλεμος δεν είναι μόνο οι ανταλλαγές πυρών και οι απώλειες. Είναι και ο τρόπος που κάθε χώρα παρουσιάζει στους πολίτες της τις «επιτυχίες» της. Πρέπει να παρουσιαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε το ηθικό του κόσμου να είναι υψηλό. Να είναι περήφανοι για τον στρατό της. Για τη Μάχη της Κρήτης, οι Γερμανοί στη χώρα τους, παρουσίασαν αυτά που τους έκαναν να νιώθουν περήφανοι.

Οι Γερμανοί λοιπόν έδειξαν στη Γερμανία και στο γερμανικό στρατό…..

αυτό….(αφήγηση στη γερμανική γλώσσα)

κι αυτό… (αφήγηση στη γερμανική γλώσσα)

Όμως δεν τα έδειξαν όλα….

αυτά δεν τα έδειξαν…

Η Μάχη της Κρήτης  «κράτησε» 10 ημέρες…. θεωρητικά τελειώνει στις 30 Μαΐου 1941 ….και πάμε στις:

2 Ιουνίου 1941 (μια μέρα μετά την επικράτησή τους στο νησί)

...τιμήθηκε με τον Σταυρό του Ιππότη για την "επιχείρηση" στο Κοντομαρί

…τιμήθηκε με τον Σταυρό του Ιππότη για την «επιχείρηση» στο Κοντομαρί

… ακολούθησαν αντίποινα σε βάρος όχι οργανωμένου στρατού, αλλά χωρικών, απλών ανθρώπων,  όσους τελικά ο γερμανικός στρατός,  θεώρησε υπαίτιους για τις τρομακτικές του απώλειες.

  Εκτελούν άνδρες στο χωριό Κοντομαρί Χανίων

Μια μονάδα αλεξιπτωτιστών υπό τον υπολοχαγό Horst Trebes, εισέβαλε στο χωριό, συγκέντρωσε τους κατοίκους, «συνέλαβε» 25 άνδρες, ηλικίας από 18 έως 50 ετών και τους εκτέλεσε.

Το έγκλημα κατέγραψε με το φωτογραφικό φακό του ο Γερμανός υπολοχαγός Franz-Peter Weixler, ο οποίος υπηρετούσε ως ανταποκριτής προπαγάνδας για τη Wehrmacht – αργότερα το ίδιο έτος απομακρύνθηκε από τη θέση του για «πολιτικούς λόγους» και μάλιστα κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία, λόγω διαρροής των συγκεκριμένων φωτογραφιών.

Ο επικεφαλής της μονάδας των εκτελεστών – αλεξιπτωτιστών Horst Trebes τιμήθηκε με τον Σταυρό του Ιππότη για την επιχείρηση στην Κρήτη. Σκοτώθηκε το 1944 σε πολεμική επιχείρηση στη Νορμανδία.

η 2η μέρα του Ιουνίου 1941, δεν ικανοποίησε τα γερμανικά στρατεύματα….

3 Ιουνίου 1941

Κάντανος, ένα μικρό χωριό της Κρήτης, στο Νομό Χανίων, έμελλε να γίνει ένα από τα μνημεία της ναζιστικής θηριωδίας.
Οι κάτοικοί της, των γύρω χωριών, αλλά και πολλοί από την επαρχία Σελίνου, αν και ήξεραν ποιο θα ήταν το τίμημα που θα πλήρωναν, αποφάσισαν ν’ αντισταθούν και να θυσιαστούν στην επέλαση των ναζί.
Με λίγα και ακατάλληλα όπλα, αμύνονται μαχόμενοι στις 23 Μαΐου 1941 στα Φλώρια και στις 24 και 25 Μαΐου 1941 πιο οργανωμένα και με περισσότερες δυνάμεις στο φαράγγι της Καντάνου, όπου μετά από σφοδρή μάχη, σκοτώνονται πολλοί Γερμανοί. Τη Δευτέρα 2 Ιουνίου αρχίζει ο ανελέητος βομβαρδισμός του χωριού, ενώ στη συνέχεια τα τμήματα που μπήκαν στο χωριό, έκαψαν και ισοπέδωσαν όλα τα σπίτια. Ολοκαύτωμα. Οι ναζί συγκεντρώνουν τους κατοίκους και αρχίζουν τις εκτελέσεις. Στις 3 Ιουνίου 1941, οι ναζί είχαν κάψει και ισοπεδώσει την Κάντανο, εκδικούμενοι για την αντίσταση που συνάντησαν από τους κατοίκους της έξω από το Δημοτικό Σχολείο.

Τρεις επιγραφές άφησαν οι ναζί στην Κάντανο, μοναδικά ιστορικά μνημεία σε όλη την Ευρώπη, καθώς οπουδήποτε κι αν κατέστρεψαν, δεν άφησαν γραπτά την απόδειξη του εγκλήματός τους, αλλά και δεν τόνισαν τόσο πολύ την αντίσταση που συνάντησαν.

Στις δύο πινακίδες – επιγραφές που τοποθέτησαν οι ναζί στις εισόδους της Καντάνου από Χανιά και από Παλαιόχωρα, η πρώτη αναφέρει

«Δια την κτηνώδη δολοφονίαν Γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του μηχανικού από άνδρας, γυναίκας και παιδιά και παπάδες μαζύ και διότι ετόλμησαν να αντισταθούν κατά του μεγάλου Ράιχ κατεστράφη την 3-6-1941 κ Κάνδανος εκ θεμελίων, δια να μην επαναοικοδομηθεί πλέον ποτέ»

ενώ η δεύτερη αναφέρει:

«ως αντίποινων των από οπλισμένων ανδρών και γυναικών εκ των όπισθεν δολοφονηθέντων Γερμανών στρατιοτόν κατεστράφη η Κάνδανος».

Τέλος, το περιεχόμενο στην τρίτη μαρμάρινη πλάκα που έφεραν οι κατακτητές το 1943 προοριζόμενη προφανώς για το μνημείο που θα κατασκεύαζαν αναφέρει

«Εδώ υπήρχε η Κάνδανος κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών στρατιωτικών»

Σχετικά με το βίντεο:

  • Είναι απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, «ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ – ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ»
  • Σε ένα δραματικής αφήγησης ντοκιμαντέρ με πολλές άγνωστες λεπτομέρειες μερικών από τα πιο σημαντικά εγκλήματα που προέβησαν οι Γερμανοί μετά την κατάληψη της Κρήτης θα δείτε μεταξύ άλλων…:
  • Ο ΜΑΡΚΟΣ ΠΟΛΙΟΥΔΑΚΗΣ αναφέρεται στις εκτελέσεις των αμάχων που έλαβαν χώρα στο χωριό του, τον Λατζιμά Ρεθύμνου, μεταξύ άλλων του πατέρα του. Αναφέρεται και στο χωριό Αστέρι, στο οποίο εισήλθαν οι Γερμανοί στις 3 Ιουνίου 1941, και εκτέλεσαν τη γιαγιά του και τον παππού του και τον … σκύλο.
  • Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ, επίσης κάτοικος Αλικιανού Κρήτης, αναφέρεται στην εκτέλεση του πατέρα του από τους Γερμανούς, στις συστάσεις που τους γίνονταν από τους Γερμανούς να μην αντιστέκονται και στη θλιβερή εντολή που είχε λάβει από αυτούς να τον θάψει. Μας δείχνει και το ρολόι που πήρε από την τσέπη του πατέρα του μετά την εκτέλεσή του.
  • Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ, κάτοικος Κανδάνου Κρήτης, αναφέρεται στην καταστροφή της Κανδάνου από τους Γερμανούς στις 3 Ιουνίου 1941, γιατί οι κάτοικοι της περιοχής συμμετείχαν στη Μάχη της Κρήτης.
  • Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝΝΑΚΗΣ, από το Κοντομαρί, αναφέρεται στην εκτέλεση 24 κατοίκων του χωριού, ηλικίας 18-50 ετών, στις 2 Ιουνίου 1941.

Battle_of_Greece_-_1941_el

 

Πήραν μέρος στη μάχη στρατεύματα από :

 Γερμανία, (14,000 αλεξιπτωτιστές, 15.000 ορειβατικό πεζικό, 280 βομβαρδιστικά, 150 καταδιωκτικά κάθετης εφόρμησης -Stuka, 180 καταδιωκτικά αεροπλάνα, 500 μεταγωγικά αεροπλάνα, 80 ανεμοπλάνα.,  Ιταλία, (2.700 στρατιώτες)

εναντίον στρατευμάτων από την:

 Ελλάδα (11,451 στρατιώτες) ,  Μεγάλη Βρετανία (15,000 στρατιώτες) ,  Αυστραλία (7,100 στρατιώτες) ,  Νέα Ζηλανδία (6,700 στρατιώτες)

Σύνολο: περίπου 40.000 στρατιώτες, από τους οποίους οι 10.000 δεν είχαν όπλα.

Απώλειες

 6.698 νεκροί, 370 κατεστραμμένα αεροπλάνα

     23.830 (3,990 νεκροί – 2,750 τραυματίες – 17,090 αιχμάλωτοι (μαζί με τους τραυματίες)

Η μάχη της Κρήτης αποτελεί την τελευταία πράξη της κατάληψης ολόκληρης της Ελλάδας από τα γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα.

Θέματα Στρατιωτικής Ιστορίας – Η Μάχη της Κρήτης

Παλαιότερες, σχετικές αναρτήσεις

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: