Φυσική Αγωγή – Παιχνίδια με Στεφάνια (3ο Μέρος)

Παραλλαγές στο κλασικό Κουτσό

Δυστυχώς σήμερα οι μαθητές δεν παίζουν όπως άλλοτε στις αυλές, στις αλάνες και στη «γειτονιά». Έτσι βασικά παιχνίδια των δικών μας παιδικών χρόνων, τους είναι άγνωστα, ακόμα,

ακόμα και το κουτσό. Επίσης, ενώ για εμάς στην παιδική μας ηλικία, το να ισορροπήσεις στο ένα σου πόδι και να χοροπηδάς, ήταν μια αυτοματοποιημένη κίνηση, σήμερα οι περισσότεροι μικροί μας φίλοι δυσκολεύονται και αυτή η εξάσκηση και αυτοματοποίηση γίνεται (ή θα έπρεπε να γίνεται) στον ελάχιστο χρόνο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής.

Παιχνίδι Νο 1: Κουτσοκάμπια

Στόχος: ισορροπία, μυϊκή ενδυνάμωση, ψυχοκίνηση,οπτική οξύτητα, συγχρονισμός, συντονισμός

Ηλικία: από 4 ετών, έως … 99 ετών (για πιο πάνω, χρειάζεται βεβαίωση γιατρού)
Υλικά: στεφάνια ρυθμικής γυμναστικής, κώνοι γυμναστικής
Πως παίζεται: Οι μαθητές χωρίζονται σε δύο ή περισσότερες ομάδες και τα στεφάνια τοποθετούνται σε μια γραμμή, ευθεία ή καμπύλη, σχηματίζοντας την Κουτσοκάμπια. Ο πρώτος μαθητής πηδάει στο 1ο στεφάνι  με κουτσό, στο 2ο με τα δύο πόδια, στο 3ο με κουτσό, στο 4ο με τα δύο πόδια, κοκ, μέχρι τον κώνο οριοθέτησης, όπου στέκεται πίσω από αυτόν. Μόλις φτάσει εκεί, ξεκινάει ο επόμενος μαθητής. Αν μπερδευτεί, τότε ξεκινάει από την αρχή. Φαίνεται εύκολο, αλλά δεν είναι.
…. το κάνουμε λίγο πιο δύσκολο….
στο 1ο και 2ο στεφάνι κουτσό, μετά πήδημα με τα δύο πόδια, κοκ…
…. και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο διαδοχικά, έως ότου οι μαθητές να πηδούν 5 στεφάνια με κουτσό και 1 με τα δύο πόδια….
Παιχνίδι Νο 2: Σχεδόν… Κουτσό
Στόχος: ισορροπία, μυϊκή ενδυνάμωση, ψυχοκίνηση,οπτική οξύτητα, συγχρονισμός, συντονισμός
Ηλικία: από 4 ετών, έως … 99 ετών (για πιο πάνω, χρειάζεται βεβαίωση γιατρού)
Υλικά: στεφάνια ρυθμικής γυμναστικής, κώνοι γυμναστικής
Πως παίζεται: Οι μαθητές χωρίζονται σε δύο ή περισσότερες ομάδες. Το παιχνίδι φαίνεται απλό, αλλά τελικά είναι λίγο δύσκολο στο συντονισμό. Οι μαθητές στα στεφάνια που είναι δύο-δύο, πηδούν με ανοιχτά τα πόδια και στο μονό στεφάνι, με τα δύο πόδια ταυτόχρονα, κλειστά.
Επίσης, φαίνεται εύκολο, αλλά επίσης δεν είναι…. κυρίως αν προσθέσουμε και κίνηση των χεριών σε αυτή την απλή άσκηση, ως εξής: όταν ανοίγουν τα πόδια, να ανοίγουν τα χέρια σε έκταση και όταν πηδάμε κουτσό, τα χέρια να βρίσκονται σε ανάταση, χτυπώντας παλαμάκια.
σχετικά links
Τροχονόμος,  Carryball, Απλό Carryball, Carryball με σπάγκους, Sanski (σαν να είναι σκι), To Sanski στην πράξηΑλεξίπτωτα, Συν-γραφέας, Συν-γραφή και Συν-γραφείς,  – Συν-γραφέας, υλικά και κατασκευή, Κυνηγητό με ουρές & Οι Δράκοι με τις ουρές τουςΤο Σχολείο μας απόκτησε …bowlingΠαπουτσοσαλάτα, Σεντονο – volleyΜαγικές ράβδοιΜαγικές ράβδοι και… παίζουμεΜαγικές ράβδοι στο Τμήμα ΈνταξηςΠέτα τα Άχρηστα απ’ το σπίτι1ο Χολαργού + 12ο Ζωγράφου, +εργαστήκαμε και +αντηθήκαμε…(2)+εργασία 1ου Χολαργού – 12ου Ζωγράφου (3) … το παιχνίδι μας …. “Μαθητές και γονείς παίζουμε”…. το δια ταύτα…. Memory με καπάκια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: