Στ – τάξη, Μουσικοπαιδαγωγικό project

Στα Σχολεία μας κατά τη διάρκεια του Α΄ διδακτικού τριμήνου μέχρι & τα μισά του Β΄ τριμήνου εκπονήθηκε μουσικοπαιδαγωγικό project στα τμήματα ΣΤ1, ΣΤ2 & ΣΤ6 με θέμα τα είδη της μουσικής και αφορμή το κεφ. 11 του βιβλίου Μουσικής.

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας των 2, 3, 4 ή & 5 ατόμων, ερεύνησαν το είδος μουσικής της προτίμησής τους μέσα από εγκυκλοπαίδειες, πηγές διαδικτύου, μουσικά περιοδικά, παλαιότερα σχολικά βιβλία Μουσικής Γυμνασίου και ακουστικό υλικό (CD’s).

Οι επιλεγμένες πληροφορίες και οι εικόνες κάθε εργασίας συγκεντρώθηκαν και κολλήθηκαν σε χαρτόνι από κάθε αντίστοιχη ομάδα. Παρουσιάστηκαν σε μορφή διάλεξης με πλούσιο υλικό σχετικών δειγμάτων/ακουσμάτων στο ακροατήριο του αντίστοιχου τμήματος με εστίαση της προσοχής στην ανάλυση των ακουσμάτων, με τη βοήθεια της Εκπαιδευτικού της Μουσικής Αγωγής.

Διαδραστικός χαρακτήρας, με απαντήσεις σε ερωτήσεις του ενεργού ακροατηρίου καθώς και με βιωματική ( κινητική ή & φωνητική) προσέγγιση διαφόρων ακουσμάτων, δόθηκε κατά τη λήξη κάθε παρουσίασης.

Οι εργασίες αναρτήθηκαν στα ταμπλώ των αντίστοιχων αιθουσών των τμημάτων ΣΤ1, ΣΤ2 & ΣΤ6.

Στόχοι του μουσικοπαιδαγωγικού project πάνω στα επελεγμένα είδη μουσικής:

1) Η ακουστική και ακροαματική εξοικείωση.

2) Η γνωστική εμβάθυνση πάνω στην ιστορική προέλευση κάθε είδους, τους κυρίαρχους εκπροσώπους του καθώς και τα μουσικά όργανα ή φωνές που το καθορίζουν.

3) Η απόκτηση κριτηρίων ένταξης ενός μουσικού είδους στις κατηγορίες ειδών που παρουσιάστηκαν, ύστερα από πιθανές ακροάσεις τυχαίων ειδών μουσικής, στη ροή της καθημερινής ζωής.

ΕΙΔΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ PROJECT

ΕΝΤΕΧΝΗ ΔΥΤΙΚΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΕΝΤΕΧΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

JAZZ

POP

ROCK

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

 Στον επίλογο των εργασιών προσκλήθηκε να ολοκληρώσει το μουσικοπαιδαγωγικό project η ερμηνεύτρια της δημοτικής μας μουσικής παράδοσης, κ. Γιώτα Βέη, με διαδραστική επιμορφωτική διάλεξη και ερμηνείες δημοτικών μουσικών ειδών για όλους τους μαθητές της ΣΤ τάξης στην αίθουσα εκδηλώσεων των Σχολείων μας.

Η μουσικός των Σχολείων (1ου & 6ου),

Γεωργία Μ. Ντάνη

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: