Νέα υπηρεσία δωρεάν αποθήκευσης από τη Google

Μία νέα δωρεάν υπηρεσία υπολογιστικού νέφους (cloud computing), Google Drive, που επιτρέπει στους χρήστες να «ανεβάζουν» (upload) και να αποθηκεύουν δεδομένα 5GΒ, τα οποία μπορούν να τα μοιράζονται, αν θέλουν, με άλλους χρήστες, παρουσίασε η αμερικανική εταιρεία Google. Ο αποθηκευτικός χώρος για κάθε χρήστη μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω με μία κλιμακωτή μηνιαία συνδρομή και να φθάσει έως τα 16ΤΒ (terabytes).

Η νέα πρωτοβουλία, υλοποιείται μετά από πέντε χρόνια συζητήσεων και προετοιμασίας, είναι μία ακόμα προσπάθεια της Google να ενισχύσει τους δεσμούς «εξάρτησης» των χρηστών διεθνώς από την ίδια, ενώ, σύμφωνα με αναλυτές, θα αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για την πιθανότητα παραβίασης της ιδιωτικότητας των χρηστών.

Θα περάσουν, πάντως, μερικές εβδομάδες μέχρι το Google Drive να είναι διαθέσιμο σε όλες τις χώρες.

Η νέα υπηρεσία, στη διεύθυνση drive.google.com, έρχεται να ανταγωνιστεί ανάλογες υπηρεσίες, όπως η ανεξάρτητη και πιο δημοφιλής από όλες, το Dropbox (δημιουργήθηκε το 2007 από δύο φοιτητές του ΜΙΤ και έχει ήδη πάνω από 50 εκατ. χρήστες), το iCloud της Apple και το SkyDrive της Microsoft

Οι χρήστες του Google Drive θα μπορούν να εξοικονομούν χώρο από τους σκληρούς δίσκους των δικών τους υπολογιστών, αφού θα «παρκάρουν» online τις φωτογραφίες, τα βίντεό τους, τα κείμενά τους και όποιο άλλο ψηφιακό περιεχόμενο στους τεράστιους κεντρικούς υπολογιστές της Google. Ο χώρος των 16 ΤΒ μπορεί να περιλάβει πάνω από 4.000 δίωρες ταινίες σε υψηλή ανάλυση 720p.

To Google Drive είναι προσβάσιμο είτε απευθείας μέσω του διαδικτύου, είτε μετά από την εγκατάσταση σχετικού λογισμικού στον υπολογιστή του χρήστη. Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Google Drive είτε μέσω Windows PC είτε Apple Macintosh, ή ακόμα μέσω ειδικής εφαρμογής (app) σε «έξυπνο» κινητό ή υπολογιστή- ταμπλέτα με λειτουργικό σύστημα Android.

Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει ανάλογη εφαρμογή και για τις συσκευές που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα της Apple (iPad, iPhone). Οι τυφλοί χρήστες θα έχουν επίσης πρόσβαση μέσω ειδικού λογισμικού.

tvxs

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: