Δ τάξη – Επίσκεψη στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου και στον Τύμβο του Μαραθώνα – 7 Μαρτίου 2014

Στην γειτονιά  των ηρώων του χθες και του σήμερα…

Το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου χτίστηκε το 1908. Μέχρι το 1996 ήταν σχολείο, ενώ το 2004 άλλαξε χρήση και πήρε τη σημερινή του μορφή. Είναι το μοναδικό αθλητικό μουσείο  στην Ελλάδα. Φιλοξενεί 4000 μετάλλια  Ελλήνων   και ξένων αθλητών, καθώς και άλλα αθλητικά κειμήλια.

Στους χώρους του μουσείου  ακολουθήσαμε μια πορεία προς το παρελθόν, μέσα από τις θεματικές ενότητες που είναι αφιερωμένες σε όλες τις Ολυμπιάδες,  από το 2012 έως την πρώτη Ολυμπιάδα,  που οργανώθηκε στην Αθήνα,  το 1896. Στο χώρο του μουσείου καταγράφεται, επίσης, το παγκόσμιο κίνημα του Μαραθωνίου Δρόμου.

Γνωρίσαμε μεγάλους αθλητές του παρελθόντος, τον Σπύρο Λούη, τον Χαρίλαο Βασιλάκο, τον Κυριακίδη… Θαυμάσαμε τις υψηλές αθλητικές τους επιδόσεις και είναι σίγουρο ότι δε θα ξεχάσουμε  το μέγεθος και τη δύναμη της ψυχής τους, γιατί αγωνιζόμενοι κάτω από αντίξοες συνθήκες ξεπέρασαν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Με ακόμα μεγαλύτερο σθένος και αυτοθυσία, στην ίδια περιοχή, χιλιάδες χρόνια πριν οι Έλληνες αντιμετώπισαν τους Πέρσες.

Γι’ αυτό, συνεχίζοντας το ταξίδι μας, παρακολουθήσαμε σε αίθουσα του μουσείου την προβολή της μάχης του Μαραθώνα,  μια μάχη ιδιαίτερης στρατηγικής  και πολιτισμικής σημασίας, καθώς μια εδεχόμενη νίκη των Περσών θα άλλαζε τη φυσιογνωμία του δυτικού πολιτισμού.

Στην επιστροφή του ταξιδιού μας επισκεφτήκαμε τον τύμβο του Μαραθώνα, εκεί όπου τάφηκαν οι 192 νεκροί της μάχης, εκεί όπου σήμερα στέκεται  το άγαλμα του Μιλτιάδη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

marathon

Σχολιάστε